Implementat cu o întârziere de şapte luni, mecanismul de contraparte va garanta efectuarea plăţilor rezultate din tranzacţiile de pe piaţa spot. Fără garanţii, „firmele de apartament“ vor ieşi din ring. Începând cu data de 1 iulie, piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare -PZU) administrată de Operatorul Pieţei de Energie (OPCOM) va marca o nouă etapă în procesul de dezvoltare ca viitoare bursă regională, prin aplicarea mecanismului de contraparte central
Implementat cu o întârziere de şapte luni, mecanismul de contraparte va garanta efectuarea plăţilor rezultate din tranzacţiile de pe piaţa spot. Fără garanţii, „firmele de apartament“ vor ieşi din ring.
Începând cu data de 1 iulie, piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare -PZU) administrată de Operatorul Pieţei de Energie (OPCOM) va marca o nouă etapă în procesul de dezvoltare ca viitoare bursă regională, prin aplicarea mecanismului de contraparte centrală. Asumarea rolului de contraparte de către OPCOM este un mecanism solicitat în repetate rânduri de către participanţii la piaţă, fiind vorba de un sistem prin care se simplifică procedurile de încasare şi plată, rezultate ca urmare a încheierii tranzacţiilor cu energie.
După aproape şase luni de la transmiterea de către OPCOM a documentaţiei revizuite, necesare implementării mecanismului de contraparte centrală pe PZU, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat noile proceduri. Astfel, cu o întârziere de şapte luni faţă de estimările iniţiale ale OPCOM, piaţa spot va pune la dispoziţia participanţilor unul dintre mecanismele de bază pentru oricare din bursele de energie din lume.
Mecanismul de contraparte este, de fapt, un sistem de garantare prin care cumpărătorii trebuie să constituie garanţii care să acopere obligaţiile lor de pl