- Investitorii au demarat 17 proiecte de construire a unor unitati hoteliere, majoritatea de 4 si de 5 stele.
- Expertii cred ca dupa finalizarea proiectelor va exista o supraoferta de spatii de cazare scumpe.
Piata serviciilor hoteliere din Cluj-Napoca este invadata de noi proiecte. Cele mai multe vizeaza categoria hotelurilor de patru si cinci stele. Nu mai putin de 17 proiecte hoteliere de diverse dimensiuni sunt in acest moment in diverse faze de construire, in timp ce, potrivit hotelierilor deja existenti in piata, domeniul se confrunta cu probleme, iar rentabilitatea acestor afaceri nu se ridica la indicatorii asteptati.
Potrivit Directorului Hotelului Topaz, membru al lantului Best Western, Sorin Radoi "multi dintre cei care s-au apucat de construit hoteluri nu au pornit de la un studiu al pietei, iar aparitia in urmatorii doi-trei ani a 1.500 de camere va fi destul de greu de inghitit de cerere. Efectele se vor vedea in camere goale si, implicit scaderea pretului acestora". Pe de alta parte, nici pozitionarea majoritatii acestor proiecte nu este, din punctul de vedere al hotelierilor cea ceruta de piata. "E o mare greseala sa faca hoteluri cu multe stele, pentru ca firmele au bugete cat mai mici pentru a acoperi costurile de cazare, iar cea mai mare pondere la Cluj o ocupa turismul de bussines" a explicat si Csaba Toth, proprietarul pensiunii clujene Deja vu.
El a spus ca cea mai mare problema din domeniu este impunerea acelorasi conditii tuturor unitatilor de un anumit standard. "Nu conteaza ca ai 100 de camere sau numai 15, pentru a avea stelele esti obligat sa ai un anumit numar de angajati, sau anumite suprafete,or standardele nu in asta consta, ci in dotari, amabilitate si gesturi personalizate" a spus Toth. Un alt neajuns al acestui bussines este taxarea excesiva, de la obligatiile referitoare la drepturile