Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat bilantul pe noua luni al Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, pentru perioada 1 iulie 2007 - 31 martie 2008.
Dintre cei peste 9 milioane de romani care s-au prezentat la cabinete, in cadrul programului derulat de Ministerul Sanatatii, 16 % consuma alcool, din care 78 % sunt barbati si 63% traiesc in mediul rural.
De asemenea, dintre romanii care au raspuns la apelul de a-si evalua sanatatea pe cheltuiala statului, datele au aratat ca 20 % fumeaza, 36 % dintre fumatori fiind femei.
Unul dintre castigurile Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este ca o parte insemnata a populatiei s-a inregistrat la un medic de familie, 11,6 % dintre persoanele care s-au prezentat la cabinete nu erau asigurate la sistemul de sanatate.
Printr-o modificare legislativa, "cei care se hotarasc sa plateasca lunar contributiile la asigurarile de sanatate devin asigurati, dupa plata timp de sase luni", a precizat, miercuri, Eugen Nicolaescu, intr-o declaratie de presa.
In ceea ce priveste investigatiile pentru cancerul de col uterin si de san, urmatoarele etape ale Programului vor include teste de screening pentru depistarea precoce a acestor boli.
In perioada 1 iulie 2007 - 31 martie 2008, s-au prezentat la medic 8.853.000 de persoane, adica 50,3 % dintre romanii cu data nasterii in intervalul temporal 1 iulie - 31 martie.
In aprilie 2008, au mai fost evaluati 800.000 de cetateni, numarul celor evaluati ajungand la peste 9 milioane si jumatate de romani.
Cea mai buna participare la Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei s-a inregistrat in regiunile Sud-Vest Oltenia si Centru, respectiv peste 55 %, cu bune rezultate in Harghita, Covasna, Dolj, Alba si Salaj.
Cea mai redusa parti