Orice grădină sau parc trebuie să rămână în forma prevăzută în planul de urbanism Administratorii grădinilor zoologice sunt obligaţi să păstreze destinaţia iniţială a
Orice grădină sau parc trebuie să rămână în forma prevăzută în planul de urbanism
Administratorii grădinilor zoologice sunt obligaţi să păstreze destinaţia iniţială a terenului. Actul normativ urmăreşte stoparea speculaţiilor imobiliare.
După ce, în vara anului trecut, speculaţiile imobiliare din zonele parcurilor au primit o lovitură prin introducerea unei prevederi legislative conform căreia orice spaţiu verde trebuie să-şi păstreze încadrarea din planurile urbanistice, guvernul a adoptat acum o normă legislativă similară, care vizează terenurile pe care funcţionează grădinile zoologice.
Astfel, prin completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2007, se stipulează că "schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, grădini zoologice, grădini botanice, parcuri dendrologice şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora".
Totodată, potrivit noii forme a actului normativ, încălcarea dispoziţiilor legale în acest sens constituie infracţiune.
Obligaţie indirectă
În condiţiile în care o parte a grădinilor zoologice, evaluate în prezent din punctul de vedere al îndeplinirii condiţiilor proprii pentru creşterea animalelor, ar putea fi închise, legea impune, indirect, transformarea acestor terenuri în spaţii verzi.
Administratorii acestor grădini sunt obligaţi ca, în cazul în care ele nu mai respectă normele privind protecţia animalelor şi închiderea lor este iminentă, să reamenajeze terenurile şi să le transforme în spaţii verzi.
Reamenajarea terenurilor se va face din fondurile proprii ale administratorilor grădinilor,