Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători italieni, persoanele cu un coeficient de inteligenţă ridicat trăiesc, în medie, cu 15 ani mai mult decât ceilalţi, informează thisislondon.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din Calabria, Italia, au descoperit că persoanele care poartă o variaţie a unei gene asociate cu inteligenţa nu pot trăi mai mult de 85 de ani. Totuşi, oamenii care sunt purtători ai versiunii bune a acestei gene pot trăi până la 100 de ani.
Gena coordonează enzima care distruge o substanţă chimică cunoscută a încetini activitatea creierului şi a provoca moleşeală. Enzima mai are şi funcţia de a detioxifia creierul, eliminând excesul de acid şi protejând celulele de distrugere, fenomen care accelerează procesul de îmbătrânire.
Gemna are două versiuni, "T", care lucrează la o capacitate cu 20% mai redusă, şi "C". Studii anterioare au demonstrat că femeile care poartă două copii ale versiunii "T" au obţinut rezultate mai proaste la testele de inteligenţă.
Acesta este, însă, primul studiu care face o asociere între genă şi longevitate.
La studiul italian au participat 115 persoane, cu vârste între 65 şi 85 de ani, care au fost rugate să completeze un test de memorie şi de dexteritate mintală, utilizat de obicei pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer. De asemenea, voluntarilor li s-au prelevat mostre de sânge pentru a se determina versiunea genei pe care o poartă. Persoanele care aveau în organism două copii ale versiunii "T" au obţinut rezultate semnificativ mai proaste la teste, confirmând studiile anterioare.
În plus, cercetătorii au descoperit că persoanele care poartă două copii "T" prezintă mai puţine probabilităţi de a trăi după vârsta de 85 de ani. În schimb, persoanele purtătoare ale variantei "C" aveau mari şanse de a deveni centenari. Cercetătorii