Ministerul Educatiei a realizat, in premiera, un curriculum pentru educarea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 6-7 ani Materii tip folosirea toaletei vor fi „predate” de personalul creselor, care e angajat de primarii si n-are nici o treaba cu Ministerul Educatiei
Angajatii creselor nu vor mai tine scutecul intr-o mana si copilul in alta. Din toamna aceasta, viata bebelusilor din crese se va schimba, pentru ca Ministerul Educatiei a stabilit pana la detaliu ce se va petrece in crese si cum vom face educatie copilului de la nastere la 6/7 ani. Principalele „materii de studiu” vor fi dezvoltarea fizica, socio-emotionala, a limbajului, cognitiva si dezvoltarea capacitatilor si aptitudinilor de invatare.
Concret, copilul inscris la cresa, din primul an de nastere, va invata pe parcursul celor 3 ani de educatie anteprescolara sa isi miste controlat corpul, sa foloseasca tacamurile sau sa isi recunoasca numele si imaginea reflectata in oglinda. De asemenea, va fi invatat cum sa foloseasca toaleta sau cum sa se spele pe dinti. Cel mai important lucru pe care il vor invata copiii la cresa va fi semnificatia cuvantului „nu”. Copilul va sti si ca nu are voie sa bage degetele in priza sau ca trebuie sa ceara ajutorul adultului cand nu reuseste sa faca un anumit lucru.
Toate aceste obiective, precum si luarea deciziilor de catre copii sau finalizarea lucrurilor incepute vor fi noile responsabilitati ale angajatilor din crese. Culmea, cele 1.627 de persoane care lucreaza in crese, la momentul actual, sunt angajate de consiliile locale, pe criterii stiute numai de primarii. Personalul nu este scolit special in acest sens, deoarece nu exista asemenea institutii specializate.
Integral in Gandul Ministerul Educatiei a realizat, in premiera, un curriculum pentru educarea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 6-7 ani Materii tip folosire