Romania iese dupa 5 ani cu eurobonduri, insa la o dobanda ridicata, de pana la 6,7%, din cauza apetitului scazut al investitorilor.
Ministerul Finantelor a facut ieri o miscare surpriza pe pietele de capital internationale si a lansat emisiunea de eurobonduri pe zece ani in suma de cel putin 500 mil. euro pregatita inca de la sfarsitul lui 2007.
Explicatia acestei decizii luate practic "peste noapte": Ministerul Finantelor a ajuns la concluzia ca lichiditatile de care dispune nu sunt suficiente pentru a acoperi atat rambursarea euroobligatiunilor de 664 mil. euro care ajung la scadenta pe 27 iunie, cat si deficitul bugetar estimat a fi inregistrat incepand cu luna mai.
"Era o miscare oarecum asteptata. Nu sunt suficienti banii din privatizari. A mai ramas circa un miliard de euro. Trebuie finantat si deficitul bugetar. De pe piata interna sau de pe piata externa. Desi costurile pe pietele externe sunt mari, trebuie sa ne finantam", au declarat surse din Ministerul Economiei si Finantelor.
Romania revine astfel pe piata externa dupa o pauza de 5 ani, rastimp in care finantarea deficitului bugetar a fost asigurata preponderent de pe piata interna si din incasarile din privatizare.
In urma cu o saptamana, ministrul finantelor Varujan Vosganian sustinea ca "in principiu" a fost adoptata decizia ca rambursarea eurobondurilor scadente luna aceasta sa fie facuta din fondurile disponibile din privatizari, pe care le considera acoperitoare, apreciind ca nici nu ar mai fi fost timp pentru realizarea emisiunii. Insa tot el a estimat ulterior ca luna mai a adus bugetul pe deficit, iar acum se vede ca socotelile s-au schimbat complet.
In pregatirea lansarii emisiunii, una dintre cele trei banci angajate sa administreze emisiunea - UBS, Credit Suisse First Boston si EFG Eurobank - a indicat o revizuire in scadere a spreadului eur