Anul agricol bun va tempera inflaţia şi deficitul de cont curent Vremea favorabilă din acest an va impulsiona businessurile fermierilor, ale căror venituri vor creşte cu circa un miliard
Anul agricol bun va tempera inflaţia şi deficitul de cont curent
Vremea favorabilă din acest an va impulsiona businessurile fermierilor, ale căror venituri vor creşte cu circa un miliard de euro.
Dacă în 2007, afacerile din domeniul agricol au scârţâit serios, se pare că în acest an lucrurile se vor schimba în mod radical. Reprezentanţii producătorilor estimează că, în anumite sectoare, cifrele de afaceri ale companiilor s-ar putea chiar dubla.
Omul de afaceri Culiţă Tărâţă estimează pentru anul acesta o creştere cu 15% a încasărilor. "Noi şi anul trecut am obţinut rezultate bune, dar în cazul fermierilor care au obţinut 1.000 de kilograme de grâu la hectar, anul acesta producţia va urca la 2.000 de kilograme", spune Tărâţă.
Creşterea producţiei, 0,5% din PIB
Perspectivele optimiste în ceea ce priveşte anul agricol au fost remarcate şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prognozat o creştere economică mai mare de 6%, în condiţiile în care afacerile din domeniu vor merge bine.
"Din agricultură ar putea veni o diferenţă de un miliard de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB", a spus Isărescu. El a arătat că avansul economiei susţinut de agricultură nu are efecte negative, întrucât reprezintă o creştere naturală, nu una forţată, care temperează atât preţurile, cât şi deficitul de cont curent.
Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că producţia bună din sectorul cerealier ar putea contribui cu jumătate la majorarea de un miliard de euro.
"Faţă de un an obişnuit, creşterea nu este spectaculoasă, însă impactul agriculturii se va face simţit, dacă ne raportăm la rec