Pe piata imobiliara locala au fost realizate un numar de zece tranzactii cu o valoare de peste 100 de milioane de euro fiecare, incepand din luna noiembrie a anului 2006, cand a fost vandut proiectul Polus Center din Cluj, prima afacere care a depasit acest prag.
Aceste mutari confirma dezvoltarea pietei prin dimensiunea sumelor pe care investitorii straini sunt dispusi sa le plateasca pentru proprietatile de pe piata locala, tinand cont ca in urma cu trei-patru ani, cele mai mari tranzactii se derulau in jurul valorii de 50 mil. euro.
Valoarea celor zece mutari a depasit 1,7 miliarde de euro, principalul cumparator fiind austriecii de la Immoeast, care au fost implicati in nu mai putin de patru tranzactii de peste 100 de milioane de euro fiecare, cea mai importanta fiind preluarea centrului comercial Polus Center din Cluj pentru 210 mil. euro, care a fost pentru un an si jumatate cea mai mare tranzactie de pe piata locala.
Alte doua tranzactii, cu o valoare cumulata de aproape 260 de milioane de euro au fost realizate de catre DEGI, celelalte mutari fiind realizate de Deutsche Bank, Ixis (Franta), APN/UKA (Australia) si IGD (Italia).
Sumele platite de catre acesti investitori au venit pe fondul alinierii randamentelor investitionale la nivelul altor state din regiune, precum Polonia sau Ungaria si a intensificarii activitatii investitorilor din "prima linie", care au realizat proiecte de dimensiuni mai mari si au conturat portofolii atractive investitorilor vestici.
Cele mai multe tranzactii au fost derulate in Bucuresti, exceptie facand vanzarea celor doua malluri Polus Center din Cluj si Constanta si a retelei de centre comerciale Winmarkt, aflate in 15 orase din tara.
Potrivit consultantilor imobiliari, numarul tranzactiilor de mari dimensiuni ar putea creste in urmatoarea perioada, pe fondul inmultirii proiectelor finalizate,