Reformele anunţate de Nicolas Sarkozy merg înainte: după proiectul de reformă constituţională, votat deja într-o primă lectură de parlament, a venit rândul reorganizării diplomaţiei franceze. Reţeaua franceză de ambasade şi consulate este pe locul doi în clasamentul celor mai extinse din lume, după cea a Statelor Unite. Administraţia Sarkozy s-a gândit totuşi să mai renunţe la o parte din cei 158 de ambasadori şi 232 de consuli.
Aproximativ 550 de posturi de stat vor fi suprimate – ministerul de pe Quai d’Orsay speră astfel să economisească aproximativ 7,7 miliarde de dolari până în 2012. În parte, schimbarea se va face prin neînlocuirea unuia din doi funcţionari care ies la pensie (sistem aplicat de guvernul Fillon pentru rarefierea întregii funcţionărimi franceze). Astfel, diplomaţia franceză va scăpa de „lest”, notează AFP, şi va rămâne cu 30 de ambasade „polivalente”, 100 de ambasade ce vor avea „misiuni prioritare” şi 30 de posturi „de simplă prezenţă diplomatică” (cu efective foarte reduse). Toate vor fi organizate în aşa fel încât să răspundă noilor necesităţi ale Franţei în materie de cetăţeni expatriaţi şi politici privind imigraţia.
Unele servicii diplomatice vor fi „regionalizate”, scrie AFP – respectiv se va crea o singură ambasadă pentru mai multe state din aceeaşi regiune. Se va renunţa, în acest fel, şi la un număr important de sedii închiriate de statul francez pe bani grei. Însă, dacă în unele state numărul de posturi consulare va fi cu mult redus, în altele activitatea consulară trebuie să fie mai intensă, a decis MAE francez. Simţind trendul, diplomaţia franceză îşi va trimite mai mulţi reprezentanţi diplomatici în „ţările emergente” (a căror economie începe să conteze tot mai mult pe plan mondial) precum China, India şi Rusia.
Totuşi, măsurile de austeritate decise în Consiliul de miniştri de ieri nu se referă doar la Mi