Daca previziunile sondajului IMAS se vor confirma, duminica vom nota o premiera absoluta in istoria alegerilor din ultimii 18 ani. Pentru prima data in Capitala, prezenta la turul al doilea va fi mai mica decat cea de la primul tur.
Daca pe 1 iunie au fost la vot putin peste 31 la suta din bucuresteni, pentru 15 iunie si-au anuntat intentia de a se duce la urne putin peste 26 la suta. In plus, se stie ca intentia de vot este de obicei mai mare decat prezenta efectiva la vot.
Este o ciudatenie, cat timp, in mod normal, finala, disputata intre doar doua persoane, este mult mai tensionata si mai efervescenta, ca orice confruntare unu la unu.
In cazul concret de duminica, scorul strans intre cei doi candidati, greutatea lor politica, miza uriasa si profilurile celor doi eterni rivali, Iliescu si Basescu, care se contureaza clar in spatele competitorilor, ar trebui sa atate focul. Nu e deloc asa si, oricant de ciudat, fenomentul e perfect explicabil.
Alegeri la vremea fotbalului
Principalul "vinovat" pare a fi fotbalul. Toate pasiunile, curiozitatile, asteptarile sunt concentrate acum pe Campionatul European. Accidentarea lui Ciprian Marica fasaie toate bombele lui Oprescu, iar partida Romania - Italia arunca in derizoriu toate proiectele lui Blaga.
Ratingurile meciurilor ingroapa concurenta si ma indoiesc ca situatia se va schimba cand oamenii vor avea de ales intre o confruntare de la europene si una electroala, fie ea cea finala. Singurele care mai pot supravietui, cat de cat, dictaturii fotbalului sunt telenovelele, daca mai exista un televizor in casa, si Sorin Oprescu pare sa fi inteles foarte bine acest lucru.
Ma intreb daca plasarea turului al doilea in plin Campionat European de Fotbal, exact in perioada in care Romania este sigur in competitie, face parte din lungul sir al eroril