Romgaz trebuie să reuşească să încheie un contract de achiziţie a gazelor naturale cu producătorii de la Marea Caspică Conducta Nabucco nu ne va asigura decât bani din tranzitul
Romgaz trebuie să reuşească să încheie un contract de achiziţie a gazelor naturale cu producătorii de la Marea Caspică
Conducta Nabucco nu ne va asigura decât bani din tranzitul gazelor caspice către vestul Europei, nu şi accesul la aceste resurse, dacă nu vom reuşi să ne găsim un furnizor.
Construcţia Nabucco este unul dintre obiectivele strategice ale României, pentru a ne asigura o alternativă la importul de gaze naturale ruseşti. Gazoductul va conecta piaţa europeană la resursele de gaz de la Marea Caspică şi Orientul Mijlociu, însă ţările tranzitate vor trebui să îşi negocieze singure achiziţia cantităţilor de gaze necesare, dacă vor să beneficieze de aceste resurse.
Din partea României, cea care va trebui să se ocupe de negocierea contractelor, este compania Romgaz, potrivit directorului de proiectare în cadrul Transgaz, Vlad Pavlovschi. "Trebuie să te duci să baţi la porţile producătorilor, iar pentru aceasta e nevoie şi de sprijin politic. (...) Dacă Romgaz nu se mişcă repede, riscăm să pierdem această oportunitate şi să fim doar o ţară de tranzit", a declarat, ieri, oficialul Transgaz.
Reprezentanţii Romgaz spun că au avut deja discuţii directe cu oficiali ai companiilor Azerigaz şi Turkmengaz. "Răspunsul lor a fost că vor putea discuta despre contracte de livrări când va exista conducta, pentru că nu se pot angaja acum să furnizeze gaze", a declarat, pentru "Adevărul", Lucian Stancu, director general adjunct al Romgaz.
Rusia este un potenţial furnizor
El a adăugat că nicio companie implicată în construcţia Nabucco nu are asigurate cantităţile de gaze necesare şi timp de trei-patru ani până la punerea în funcţiune a conductei, estimată