CE BEM, CE MÎNCĂM ● În exces conţine o cantitate mare de sare
Pentru ca amestecul de piept de pui cu slănină şi şorici să arate cît mai bine, producătorul a folosit aditivi alimentari care colorează, reţin apa sau stabilizează compoziţia.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● În exces conţine o cantitate mare de sare
Pentru ca amestecul de piept de pui cu slănină şi şorici să arate cît mai bine, producătorul a folosit aditivi alimentari care colorează, reţin apa sau stabilizează compoziţia.
La fabricarea salamului Victoria de la Caroli s-a folosit 50% piept de pui. Cealaltă jumătate de compoziţie este reprezentată de grăsimi fără valoare biologică şi aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "Piept de pui (50%), pulpă de pui, slănină, apă, şorici (n.r. – proteină colagenică de slabă calitate biologică), proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservaţi (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), stabilizatori (polifosfaţi de sodiu E 452), antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E 301, acid ascorbic E 300), zaharuri (dextroză), agent de îngroşare (caragenan E 407), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural carmin E 120)". 100 de grame din acest salam aduc un aport energetic de 96 kcal/100 grame şi 16 g proteine, 4 g lipide, 2 g glucide.
ANALIZĂ. Salamul analizat este un produs de mezelărie din piept de pui, pulpă de pui, dar care are în compoziţie şi slănină şi şorici de porc. Slănina conţine grăsimi saturate aterogene periculoase pentru sistemul cardiovascular şi cerebrovascular, ne previne profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul mai conţine proteine vegetale din soia şi glucide cu absorbţie lentă (amidon), dar şi cu absorbţie rapidă (dextroză). Consumatorul trebuie să ţină cont şi de aditivii alim