» Romania este a cincea destinatie ca atractivitate din Europa in acest an si ar putea atrage 10% din investitiile totale estimate a se realiza pe batranul continent, potrivit unui studiu Ernst&Young.
Fata de anul trecut, Romania a castigat teren semnificativ, urcand trei pozitii, de pe locul al optulea ca grad de atractivitate al investitiilor, detronand Cehia, Ungaria si Marea Britanie. Avansul important al Romaniei este posibil sa se datoreze scumpirii fortei de munca in Ungaria si Cehia. Un avans considerabil ca atractivitate pentru investitori este estimat si pentru Rusia, cu patru locuri, pana pe pozitia a treia, la nivelul intregii Europe. Rusia ar putea atrage 12% din investitiile totale. Primele locuri sunt ocupate de Polonia si Germania, tari care ar putea beneficia de 18%, respectiv 16% din investitiile prognozate pentru Europa in 2008. Astfel, investitorii confirma ca vor continua sa ia in considerare proiecte in Europa in viitorul apropiat, in timp ce, de asemenea, dezvolta proiecte de investitii complexe pe termen lung in Asia si alte tari cu economii emergente.
"Principalele avantaje ale Romaniei in cadrul Europei sunt pozitia geografica (cu port la Marea Neagra), a doua tara din regiune (Europa Centrala si de Est) ca dimensiune dupa Polonia, forta de munca relativ bine calificata, nivelul scazut de impozitare (al doilea ca valoare dupa Bulgaria), o infrastructura dezvoltata care tot creste si, nu in ultimul rand, costurile relativ reduse cu salarile", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Dimensiunea pietei romanesti are, de asemenea, avantajul ca permite o recrutare mai usoara a fortei de munca si asigura un consum ridicat, spune Anghel. In prezent Romania se afla la un nivel al salariilor de 13% fata de media din Uniunea Europeana, in timp ce productivitatea pe plan local se situeaza la 40% din media europeana