Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereste Marea Britanie - preparatele sa fie crude sau, oricum, nimic gatit la peste 48 grade Celsius. Iar maestrii bucatari se intrec in a face mugurii de pin sa para un fel de parmezan, iar sandwich-ul din canepa - un adevarat burger.
Ce-i drept, ravioli de sfecla arata imbietor, si pe deasupra au si gust bun, tinand cont ca nu sunt facute cu paste fainoase. Sfecla este pe post de invelitoare, in foite extrem de subtiri. Umplutura este o crema "ricotta" din ierburi de acaju si se serveste cu salata de sparanghel si cu smochine in otet balsamic, stropite cu ulei din seminte de dovleac. Suna gustos, nu-i asa? Si chiar este, lucru valabil si pentru celelalte oferte din meniul de la Saf, primul restaurant cu preparate crude din Londra, deschis in aprilie.
E mancare cruda? De fapt, toate felurile sunt gatite la sub 48 de grade Celsius. Si nu e vorba de carpaccio de vita sau de sashimi de ton, ci de legume organice crude, care sunt retrase de pe foc (cu mult) inainte de a incepe sa fiarba, precum si fructe sau alune. Aceste feluri mai sunt denumite si "mancare vie", fiind o ramura a curentului vegan (vegetarieni extremisti). Dar, inainte de a fi catalogata drept o ramasita a perioadei hippy, trebuie spus ca celebrul chef american Charlie Trotter este adept al acestei bucatarii.
Conform acestor "crudofagi", gatitul altereaza proteinele din mancare, facandu-le mai dificil de digerat si anulandu-le proprietatile. Ei considera ca, prin gatit, sunt distruse intre 50% si 80% din vitamine si minerale; cat despre pesticide, acestea se separa in compusi mai toxici in timpul gatitului, ca sa nu mai vorbim de oxigenul pierdut si de alte substante nocive eliberate. Inca si mai important e faptul ca enzimele, care stimuleaza longevitatea, sunt distruse atunci cand mancarea e incalzita la peste 48 de grade Celsius.
U