11:51 • Un raport Caritas, preluat de cotidianul Il Messagerro, scoate la iveală adevărata faţă discriminatorie pe care italienii o au faţă de români. Raportul arată că „românii din Italia sunt victime - fie ale accidentelor de muncă, fie ale discriminării - decît infractori”. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din Italia, înregistrând 1.016.000 de membri în anul 2008, dublu faţă de anul trecut.
Un raport Caritas, preluat de cotidianul Il Messagerro, scoate la iveală adevărata faţă discriminatorie pe care italienii o au faţă de români. Raportul arată că „românii din Italia sunt victime - fie ale accidentelor de muncă, fie ale discriminării - decît infractori”. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din Italia, înregistrând 1.016.000 de membri în anul 2008, dublu faţă de anul trecut.
URĂ DE RASĂ. Caritas susţine, prin datele pe care le deţine, că 73,3% din românii care trăiesc în Italia, au ajuns în această ţară pentru a presta diverse activităţi lucrative. Numărul atît de mare al românilor din Peninsulă, aşa cum în anii precedenţi a fost cazul marocanilor sau al albanezilor, a generat un fel de "sindrom de invazie", subliniază Caritas. Datele Biroului Naţional italian Antidiscriminări Rasiale (UNAR), care colaborează cu serviciul omolog român (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, CNCD) şi cu asociaţiile de români, spun că un număr mai mare de români sînt victime decît infractori. Ei nu sunt corect informaţi, nu beneficiază de asistenţă legală şi de educaţie şi sunt exploataţi la locul de muncă, în special în sectorul construcţiilor, ceea ce duce la un număr mare de accidente de muncă. Românii sînt adesea victime ale unor comportamente de intimidare din partea forţelor de ordine, întîmpină dificultăţi birocratice şi obstacole în accesul la servicii sociale. Potrivit raportului Caristas "Români. Imi