Daniel Bujor, de 44 de ani, încearcă să introducă în România culturi obţinute "in vitro" şi vorbeşte de cinci milioane de euro profit Cea mai mare plantaţie de afini din ţară
Daniel Bujor, de 44 de ani, încearcă să introducă în România culturi obţinute "in vitro" şi vorbeşte de cinci milioane de euro profit
Cea mai mare plantaţie de afini din ţară aparţine unui băimărean care speră ca în următorii ani să vândă tone de fructe.
În comuna Şomcuta Mare din Maramureş se află cea mai mare plantaţie cu afini din România. Am văzut cu ochii mei. Un câmp plin de firicele verzi, care nu semănau deloc cu ce ştiam eu că sunt afinele, dar cică erau.
Plantaţia este a lui Daniel Bujor, un român care a locuit 16 ani în America, s-a întors în Maramureş şi acum face o căruţă de bani din cultivarea afinelor. După ce am străbătut un drum care traversează o pădure, face la stânga, apoi mai la dreapta, şi urcă, şi coboară, am ajuns. O poieniţă mare şi o întindere imensă de... O fi grâu? Secară? Unde sunt afinele?
Pe Daniel Bujor, proprietarul acesteia, l-am găsit pe câmp, supraveghea încărcarea unui camion de afini neajunşi la maturitate.
"Afacerea a început în 2003, când m-am hotărât să mă întorc în ţară după 16 ani locuiţi în SUA, unde m-am ocupat de construcţii", spune Bujor, care adugă că a terminat comunicaţiile dar s-a adaptat economiei de piaţă.
"Înainte de a mă întoarce, am analizat diferite iniţiative de afaceri care pot avea succes în România. Ideea cu afinele mi-a venit în timp ce eram la cumpărături într-un supermarket din Arizona la raionul de fructe şi legume.
Când am văzut preţul pe raft la 100 grame de afine am început să fac vizite pe la pepiniere în SUA să văd ce soiuri sunt, cât costă plantele, ce investiţii trebuie făcute într-o plantaţie de afin de cultură", mai spune maramureşeanul, cu un uşor accent americănesc.