Bancherii ar trebui sa priveasca cu mai multa atentie corelarea pe valute intre depozitele atrase si creditele acordate clientelei, a avertizat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"M-am uitat recent prin bilanturile bancilor si am vazut dezechilibre, asa-numitele currency balance sheet mismatch (necorelare pe monede in structura creditelor si depozitelor - n. red.), care nu trebuie sa fie neglijate", a spus guvernatorul.
Isarescu a reluat avertismentele privind ponderea mare a creditelor in valuta precum si dinamica mare a acestora. In timp ce majoritatea depozitelor atrase pe plan local sunt in lei, bancile acorda credite preponderent in valuta.
Isarescu a admis ca este natural sa existe o diferenta de opinie intre bancile comerciale, care cauta sa-si extinda afacerile si sunt mai optimiste, pe de o parte, si BNR, pe de alta parte. "Bancherii au replicat ca piata cere. Este normal. Faptul ca am insistat asupra riscurilor reprezinta un punct de vedere dintr-un unghi deosebit, din partea unei institutii care are ca scop mentinerea stabilitatii financiare", a explicat guvernatorul.
In ultima perioada bancile locale au devenit tot mai interesate de atragerea de lei de la clienti, in conditiile in care excesul traditional de lichiditati de pe piata monetara aproape s-a epuizat.
Astfel, unii jucatori au ajuns sa ofere la depozitele in lei dobanzi chiar si de 11%, peste nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 9,75% pe an.
In timp ce depozitele sunt atrase preponderent in lei (65% din soldul total al depozitelor), creditele in valuta au ponderea majorita in structura finantarilor.
Depozitele in lei atrase de bancile locale, cu un sold de 88 de miliarde de lei, depasesc nivelul creditelor acordate, in moneda locala, de aproape 77 de miliarde de lei. In schimb, soldul creditelor in valuta este aproape dublu fata de c