Deşi „a militarizat“ alegerile de duminică, ministrul de interne, Cristian David, spune că astfel de măsuri contrazic logica de integrare a României în UE. Echipe speciale de poliţişti pregătiţi să intervină pentru a-i depista la timp pe cei care recurg la fraude şi şpăgi doar ca să-şi vadă candidaţii primari sau consilieri li se vor alătura, duminică, celor peste 35.000 de poliţişti şi jandarmi „însărcinaţi“ cu paza secţiilor de votare.
1 /.
Asta, pentru a evita nu doar incidentele, ci şi „furturile“ la care reprezentanţi ai partidelor politice au recurs în primul tur de scrutin. Deşi, practic, a „militarizat“ alegerile locale, ministrul internelor, Cristian David, susţine că a fost nevoit să facă acest lucru deoarece are informaţii că ar putea exista tentative de fraudă la secţiile din peste 200 de localităţi din ţară.
„Din păcate, această mobilizare excesivă a forţelor de poliţie şi jandarmerie la secţiile de votare e în contradicţie cu logica de integrare europeană a României şi nu va oferi o imagine de democraţie şi civilizaţie“, spune David, într-un interviu acordat, ieri, „Evenimentului zilei“.
EVZ: Ce măsuri speciale aţi luat pentru turul doi al alegerilor locale, organizat duminică?
Cristian David: Instituţional, am dispus măsuri speciale care privesc palierul organizatoric - au fost fie suplimentate numărul secţiilor de votare, fie create mai multe cabine şi, totodată, alocate mai multe ştampile cu menţiunea VOTAT - şi palierul operativ - am organizat un sistem local de verificare rapidă a semnalărilor de fraude electorale şi un set de măsuri pentru aplicarea cu fermitate a legii, indiferent de protagoniştii disputei politice şi de formaţiunile politice care îi susţin.
Experienţa campaniei electorale şi a primului tur de alegeri locale, derapajele verbale, incidentele şi agresiunile înregistrate