Daca aveti acum un salariu mediu pe economie brut de 450 de euro pe luna si reusiti sa puneti deoparte cel putin 100 de euro lunar intr-un fond de pensii facultative, peste 35 de ani veti avea o pensie lunara de 1.000 de euro, arata un studiu realizat de ING.
Aceasta suma va fi formata atat din pensia de stat, cat si din cea privata (pilonul II, pensiile private obligatorii, si pilonul III, pensiile facultative) si va reprezenta 85% din ultimul salariu mediu net pe economie, estimat de ING la 1.176 de euro in 2043 (1.680 de euro brut). Randamentul fondurilor de pensii private folosit in aceasta simulare este de 5%.
Investitiile in fonduri de pensii facultative (pilonul III) sunt necesare pentru ca un venit suficient dupa pensionare nu poate fi obtinut doar prin contributii la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) si la sistemul public.
Aderarea la un fond de pensii facultative este singura modalitate de a avea o pensie de 75-80% din salariu. In prezent, peste 4,15 milioane de salariati sunt clienti ai fondurilor de pensii obligatorii si doar 90.000 contribuie si la un fond de pensii facultative, insa numarul acestora ar putea ajunge la 200.000 pana la sfarsitul anului.
Potrivit simularii ING, un angajat cu un salariu lunar de 439 de euro, adica aproximativ salariul mediu brut pe economie, va obtine o pensie de circa 200 de euro de la fondurile de pensii obligatorii si de 400 de euro de la sistemul public. Daca el economiseste inca 100 de euro intr-un fond de pensii facultative, pensia finala din cele trei surse va ajunge la 1.000 de euro dupa 35 de ani de contributii.
Contributiile la un fond de pensii facultative sunt limitate la 15% din venitul brut si sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) intentioneaza s