BENEFICIU ● Un desert delicios, cu doar 33 de calorii
La început de vară faceţi o cură cu piersici, ne sfătuiesc nutriţioniştii. O astfel de cură ne protejează pielea de razele ultraviolete şi ne ajută să dobîndim o siluetăde invidiat pentru plajă.
BENEFICIU ● Un desert delicios, cu doar 33 de calorii
La început de vară faceţi o cură cu piersici, ne sfătuiesc nutriţioniştii. O astfel de cură ne protejează pielea de razele ultraviolete şi ne ajută să dobîndim o siluetăde invidiat pentru plajă.
Patru-cinci piersici bine coapte ne asigură doza zilnică de betacaroten. 100 g piersici conţin 58 micrograme de betacaroten, un antioxidant cu efect fotoprotector. Astfel, o cură cu piersici protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete, previne îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat. "Este bine să mîncăm piersici între mese. Atenţie! Prin cură nu trebuie să înţelegem o dietă alcătuită exclusiv din aceste fructe, deoarece sînt dezechilibrate nutriţional. Ele conţin fibre, vitamine, minerale, dar nu conţin deloc proteine, de exemplu", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să apelăm cu încredere la piersici dacă ţinem cură de slăbire. Au doar 33 de calorii/100 g, dar calmează rapid senzaţia de foame. În acest fel, pierdem lent kilogramele în plus şi ne menţinem greutatea fără prea mari eforturi. Piersicile au aceste proprietăţi doar dacă le mîncăm crude. Dacă sînt preparate termic, ele pierd o parte din vitamine, din enzime. Mai mult, prin adaosul de zahăr, dulceaţa sau compotul de piersici îngraşă.
DETOXIFIERE. În acelaşi timp, cura cu piersici favorizează detoxifierea organismului. O piersică furnizează aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre alimentare, necesare detoxifierii. "Fibrele furnizate de piersici au un rol import