Ministrul mediului, Attila Korodi, a explicat că nu toate parcurile pot fi salvate de amendamentul aprobat pentru Ordonanţa de Urgenţă 114/2007, potrivit căruia, schimbarea destinaţiei
Ministrul mediului, Attila Korodi, a explicat că nu toate parcurile pot fi salvate de amendamentul aprobat pentru Ordonanţa de Urgenţă 114/2007, potrivit căruia, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi este interzisă.
Necesitatea reglementării a fost impusă de dezbaterile în contradictoriu referitoare la destinaţia terenurilor pe care funcţionează grădini zoologice, botanice sau parcuri. Multe autorităţi locale au renunţat la astfel de terenuri pentru că aveau nevoie de ele în alte scopuri recreative.
Au fost şi cazuri când, pe locurile protejate, s-au făcut construcţii, prin eliberarea unor planuri de urbanism zonal, prin care primăriile au schimbat destinaţia terenurilor respective.
"Abia de-acum încolo terenurile nu vor mai putea fi folosite în scopuri imobiliare", a precizat Korodi, remarcând cu regret că acolo unde există deja toate acordurile ordonanţa nu poate schimba nimic.
Investiţiile imobiliare în parcuri şi grădini nu pot fi oprite dacă au primit avizul de mediu
Construcţiile de pe spaţiile verzi pot fi împiedicate numai dacă nu au obţinut avizul de mediu sau autorizaţia de construcţie până vara trecută, întrucât legea nu funcţionează retroactiv.
Ministrul mediului, Attila Korodi, a explicat că nu toate parcurile pot fi salvate de amendamentul aprobat anul trecut prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2007, potrivit căreia schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau prevăzute ca atare în planurile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă.
"După apariţia OUG nr. 114/2007 niciun act succesiv de autorizaţie de construcţie nu va putea fi emis de minister p