Războiul cartelurilor de droguri mexicane de la frontiera cu Statele Unite a scăpat de sub control. Sursa: AP Photo
1 /.
Autorităţile se declară depăşite de situaţie, oficialii se pun la adăpost peste graniţă, populaţia este terorizată, iar morţii se numără cu miile. Sate şi oraşe întregi sunt controlate de narcotraficanţi, politiştii sunt ucişi, iar intervenţia armatei a instaurat o reală stare de război. Cruciada preşedintelui Calderon s-a dovedit inutilă.
Bilanţul: o duzină de morţi pe zi, confruntări armate nocturne şi poliţişti executaţi cu sânge rece, oraşe ocupate de armată, cadavre decapitate şi abandonate în plină stradă. „Războiul împotriva traficului de droguri“, sloganul care l-a adus la putere pe Felipe Calderon acum un an şi jumătate, este departe de ţelul propus - anihilarea puternicelor carteluri ale narcotraficanţilor.
Cruciadă finanţată de SUA
La originea dezordinilor care au însângerat Mexicul se afla dificultatea clanului Sinaloa (una dintre cele mai puternice grupări mafiote mexicane) de a găsi noi alianţe pentru traficul de droguri către SUA. De la începutul acestui an, în războiul pentru controlul traseelor drogurilor către SUA au fost ucise 1.400 de persoane. Autorităţile admit că au pierdut controlul situaţiei, iar poliţia nu mai face faţă confruntărilor dintre cartelurile mafiote rivale.
Guvernul mexican cere Congresului American să aloce 1,4 miliarde de dolari, pe o perioadă de 4 ani, pentru echiparea forţelor de ordine mexicane cu elicoptere şi aparate de comunicare criptată. Sub numele de „Iniciativa Merida“ planul prevede alocarea a 350 de milioane de dolari anual. „Câştigăm acest război, chiar dacă nu pare“, a declarat procurorul general Eduardo Medina Mora cu umor involuntar, spre deliciul presei. Programul de luptă antimafia al preşedintelui Calderon este contestat