România ar putea să adopte euro la momentul stabilit de autorităţile de la Bucureşti, respectiv 2014, însă trecerea la moneda unică este un proces din ce în ce mai ambiţios ţinând cont că reformele necesare acestui pas nu au fost implementate încă, susţine agenţia de rating Moody’s în cadrul unui raport.
Principalul inamic al dorinţei României de a trece la euro este în acest moment inflaţia foarte mare, care va trebui să scadă vizibil pentru a se încadra normelor stricte cerute de Comisia Europeană. O altă problemă subliniată de agenţie este cea a deficitului comercial, care poate face ca economia românească să fie afectată mult mai tare de crize economice regionale decât alte state, mai dezvoltate.
"Cel mai problematic criteriu este cel legat de inflaţie, situaţie similară cu alte state ale UE. Implementarea unor reforme structurale serioase şi o politică fiscală efectivă sunt, probabil, necesare pentru aducerea sustenabilă a inflaţiei la o rată mai redusă, permiţând însă, în acelaşi timp, ca veniturile să continue convergenţa către media UE", se precizează în raport.
În primele luni ale anului inflaţia anuală s-a situat peste nivelul de 8%, în special din cauza scumpirii produselor alimentare şi ale combustibililor. Analiştii locali sunt de părere că este posibil ca în cazul unui an agricol bun preţurile alimentelor să scadă per ansamblu şi să aducă scumpirea în limite mai puţin periculoase. Agenţia notează însă că România stă bine la capitole cheie cum ar fi datoria publică şi deficitul bugetar dar o scădere a ritmului de creştere economică ar putea afecta această stabilitate.
Trecerea la moneda unică nu a fost privită însă cu ochi buni de multe dintre statele care au renunţat la valuta proprie şi au trecut la euro. În Germania, Franţa şi Italia, venirea euro a fost primită cu mare reticenţă de populaţie, în special din cauza scumpirilor