Comisia UE a cerut guvernelor ţărilor membre să nu acorde reduceri de taxe protestatarilor Opinia oficialilor de la Bruxelles este că preţul petrolului nu va scădea la nivelul anterior.
Comisia UE a cerut guvernelor ţărilor membre să nu acorde reduceri de taxe protestatarilor
Opinia oficialilor de la Bruxelles este că preţul petrolului nu va scădea la nivelul anterior. Principalele motive care au stat la baza majorărilor spectaculoase din ultima vreme sunt creşterea vertiginoasă a cererii şi schimbările prin care trec China, India şi alte puteri emergente.
Bruxelles-ul avertizează guvernele celor 27 de ţări membre să nu acorde reduceri de taxe pe termen scurt pescarilor, agricultorilor, transportatorilor şi altor sectoare economice grav afectate de criză. CE afirmă că preţurile în creştere la alimente şi energie afectează economia.
Soluţii: restructurarea şi economia
"Cea mai potrivită reacţie este accelerarea restructurării sectoarelor care au cel mai mult de suferit, reduceri de TVA la produsele şi serviciile ecologice şi măsuri pentru cele mai sărace categorii sociale", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Johannes Laitenberger. CE consideră că guvernele UE trebuie să adopte un pachet de măsuri împotriva schimbărilor de climă, ce ar asigura rezerve stabile de petrol, gaz şi energie nucleară la preţuri rezonabile.
Deocamdată, nu există consens între guvernele UE în privinţa modului de reacţie la criza petrolului, care ridică şi preţul alimentelor.
Taxa "Robin Hood", respinsă de CE
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus reduceri de TVA, idee care şi-a găsit puţini adepţi. Nici Italia nu a avut succes cu propunerea privind taxa "Robin Hood" pe profiturile companiilor petroliere - pentru a finanţa ajutoarele pentru familiile cu venituri mici.
Sugestia Austriei de a taxa investitorii care speculea