Administratorii şi anchetatorii nu exclud ipoteza unei „mâini criminale“ în declanşarea incendiului. Sursa: Simona Bozbici
Cauza incendiului de la Biserica Evanghelică din Bistriţa nu este încă stabilită. Potrivit lui Vasile Trifan, au fost scoase din ecuaţie eventuale scurtcircuite la tablourile electrice ale şantierului de reconstrucţie a bisericii sau alte cauze tehnice. În schimb, primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, alături de preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Kraus, susţin la unison că ar putea fi vorba de „o mână criminală“ şi că există indicii în acest sens.
Primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, susţine că incendiul ar fi avut şanse mai mari să nu se producă dacă Biserica Evanghelică ar fi fost păzită de antreprenorul care realizează lucrările de renovare. Potrivit primelor estimări făcute de proiectantul acestor lucrări, arhitectul Sabo Balint, ar fi nevoie de circa 1 milion de euro pentru ştergerea urmărilor incendiului. După obţinerea banilor, e nevoie de cel puţin un an şi jumătate pentru lucrări.
Antreprenorul e exoneratde la plata daunelor
Partea superioară a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, care are cel mai înalt turn din Transilvania, s-a prăbuşit, miercuri seara, la câteva zeci de minute după ce flăcările au cuprins schelele de lemn din jurul lăcaşului. Incidentul a pus pe jar autorităţile şi i-a dat peste cap pe bistriţeni, pentru care acest edificiu reprezintă simbolul oraşului, aflat de opt ani într-un proces de renovare.
Pentru această lucrare, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a alocat, anul trecut, prin Compania Naţională de Investiţii, o primă tranşă de 640.000 de lei, iar Consiliul Local Bistriţa, alte 150.000 de lei. Costul general al lucrărilor a fost stabilit la 5.300.000 de lei. Balazs Becsi Jozsef, directorul firmei Impex Aurora d