Daca o persoana fizica ridica un bloc de locuinte sau de birouri, operatiunea nu va putea fi considerata de Fisc drept ocazionala, adica fara obligatia platii de TVA, chiar daca persoana realizeaza vanzarea printr-o singura tranzactie, iar in anul respectiv nu va mai efectua alte operatiuni imobiliare, conform viziunii Ministerului Finantelor asupra aplicarii TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice.
Consultantii fiscali si notarii au atentionat de mai multe ori in privinta caracterului interpretabil al prevederilor in vigoare referitoare la obligativitatea platii TVA pentru persoanele fizice care fac tranzactii imobiliare in scopul realizarii de profit. Astfel, in cazul unei constructii de tip bloc de locuinte, Fiscul va considera ca activitatea economica a persoanei fizice a inceput in momentul in care a angajat costuri pentru investitia respectiva.
O precizare care ar putea sa fie inclusa in normele Codului de procedura fiscala spune ca, in general, daca o persoana fizica realizeaza in cursul unui an mai mult de o vanzare de terenuri si constructii, altele decat cele utilizate in scopuri personale, devine persoana impozabila, indiferent daca operatiunea este sau nu scutita de TVA conform prevederilor din Codul fiscal. Cel putin in forma actuala a proiectului de clarificare a Codului de procedura fiscala, Finantele evita sa includa un prag valoric dincolo de care o tranzactie imobiliara realizata de o persoana fizica sa fie taxata automat cu TVA, asa cum se intampla in alte tari.
Avand in vedere perioada foarte limitata de timp in care o cladire este considerata noua, rezulta cu certitudine ca numai cu totul intamplator este posibil ca persoana fizica sa vanda astfel de cladiri in alte scopuri decat cele comerciale, considera autoritatile fiscale.
"Este suficient ca o persoana fizica sa realizeze o singura operatiune taxabila co