Mulţi muncitori ajunşi în Peninsulă sunt hotărâţi să se stabilească acolo. Totodată, ei contribuie cu 1,2% la PIB-ul Italiei. Chiar dacă numeroşi italieni nu-i înghit, românii îşi văd de treabă în Peninsulă. Muncitorii români din Italia contribuie cu 1,2% la produsul intern brut al Italiei, potrivit unui raport al organizaţiei italiene Caritas, publicat ieri. Străinii acoperă două treimi din necesarul de forţă de muncă din Italia, iar dintre noii angajaţi, românii sunt cei mai numeroşi: înseamnă a şasea parte din totalul străinilor de pe piaţa muncii din Italia. Sursa: Octavian Cocoloş
Aproximativ jumătate lucrează în domeniul serviciilor, o treime - în construcţii, 6,6% - în agricultură, iar restul - în alte ramuri.
Chiar dacă au beneficii de pe urma românilor, peninsularii trăiesc un „sindrom al invaziei“: numai anul trecut „au năvălit“ în Italia aproape o jumătate de milion de români, numărul conaţionalilor de acolo ajungând astfel la aproximativ un milion. Cei mai mulţi sunt stabiliţi în regiunea Lazio (aproximativ 200.000), doar în Roma aflându-se 100.000 de persoane. Urmează Lombardia (160.000) şi Piemonte (120.000). Mulţi se gândesc să rămână în Italia definitiv, se arată în raport: numai anul trecut, românii au cumpărat în jur de 10.000 de locuinţe la Roma.
Mai bine pregătiţi, mai prost plătiţi
Aproximativ 750.000 de români au venit în Italia la muncă, iar dintre aceştia - 557.000 sunt angajaţi cu forme legale. Alţi 16.000 au propria afacere, se mai arată în raport. Din restul imigranţilor - ajunşi în Italia din motive familiale -, numărul minorilor este de circa 116.000.
Chiar dacă, în medie, sunt consideraţi mai bine pregătiţi decât italienii, primesc mai puţini bani pentru munca lor: salariul mediu anual era acum patru ani de 10.042 de euro.
Problemele nu sunt legate doar de bani