Executivul european a adoptat ieri o recomandare prin care cere Guvernului României să accelereze reformele structurale, să adopte urgent o planificare credibilă pe termen mediu şi un buget multianual şi să reducă deficitul bugetar, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „România are nevoie de o strategie cuprinzătoare pentru a accelera reformele structurale şi consolidarea fiscală. Este nevoie urgentă de o planificare credibilă a cheltuielilor pe termen mediu şi de un buget multianual. Alături de reformele structurale, consolidarea bugetară va contribui la soluţionarea dificultăţilor legate de supraîncălzirea economiei şi va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul ţărilor din UE“, a afirmat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice şi monetare.
Obiectiv departe
de realitate Obiectivul pe termen mediu al României (OTM) este atingerea, până în 2011, a unui deficit public de 0,9% din PIB în termeni structurali. Numai că, în 2007, România a înregistrat un deficit bugetar nominal de 2,5% din PIB, dublu faţă de 2005, şi, în conformitate cu previziunile din primăvară ale Comisiei, acesta va creşte până la 2,9% în 2008 şi până la 3,7% în 2009, pe baza ipotezei de menţinere a politicilor existente. Deficitul structural este mult mai ridicat şi previziunile indică o creştere de la 3,4% din PIB în 2007 la 3,7% în 2008 şi la 4,1% în 2009. Acest fenomen indică o politică fiscală expansionistă, în pofida unor măsuri bugetare recente, şi lipsa unui cadru credibil şi previzibil pe termen mediu, apreciază Comisia Europeană.
Măsuri ferme şi reforme urgente Executivul european recomandă României să ia măsuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu cu scopul de a ameliora calitatea finanţelor publice. România ar trebui să implementeze cu rigurozitate recomandările Consiliului, emise la 12 februarie 2008