Ecumenismul ÎPS Nicolae Corneanu face valuri în interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Sursa: Horia CălăceanuSursa: Călin Ilea
1 /.
Deschiderea faţă de greco-catolici a Mitropolitului Banatului, Înalt Preasfinţia Sa Nicolae Corneanu, dar şi a Episcopului de Oradea, Sofroniu Drincea, continuă să nască dispute în interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Pe de o parte, aripa conservatoare este de părere că cei doi înalţi prelaţi ar trebui excluşi din rândurile preoţimii.
Aripa moderată susţine că gestul Mitropolitului Banatului de a se împărtăşi la o slujbă grecocatolică, iar al Epsicopului de Oradea de a binecuvânta agheasma alături de un episcop grecocatolic reprezintă un pas semnificativ spre unitatea bisericii. Faptul că Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania, a cerut caterisirea Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu, şi retragerea Episcopului de Oradea este o premieră pentru BOR.
„Într-adevăr este o noutate. Eu nu îmi aduc aminte să se mai fi discutat astfel de chestiuni. Vă repet, caterisirea Mitropolitului Corneanu nu este o pedeapsă, ci o consecinţă a faptei sale“, a spus Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania.
Decizia Sinodului,în aşteptare, în iulie
Caterisirea Mitropolitului Banatului va fi discutată la Sinodul BOR din 8-9 iulie 2008, odată cu situaţia Episcopului de Oradea. Ultimul caz a fost analizat însă în Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, însă ÎPS Bartolomeu a spus că Episcopul Sofroniu Drincea nu a recunoscut nimic din acuzaţiile care i se aduceau.
„Am adus probe care dovedeau că la slujba de sfinţire a Agheasmei Mari a participat şi episcopul greco-catolic de Oradea, dar Sofroniu nu a recunoscut nimic. Noi am cerut acordul Sinodului Permanent şi l-am obţinut, pentru ca acest caz să fie discutat la Sinodul din data de 8-9 iulie. Eu am cerut r