CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este dezechilibrat nutriţional
Pentru a obţine o compoziţie cît mai cremoasă, producătorul a ales să folosească agenţi de îngroşare. Aceştia pot duce în timp la grave probleme ale tractusului gastrointestinal.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este dezechilibrat nutriţional
Pentru a obţine o compoziţie cît mai cremoasă, producătorul a ales să folosească agenţi de îngroşare. Aceştia pot duce în timp la grave probleme ale tractusului gastrointestinal.
De pe eticheta îngheţatei Stracciatella citim următoarele informaţii: "ingrediente (88,9%), cremă lapte, sirop glucoză-fructoză, zahăr, lactoză şi proteină din lapte, emulsifiant: mono-digliceride ale acizilor graşi E 471, stabilizatori: făină de carube E 410, gumă guar E 412, caragenan E 407, arome. Bucăţi de ciocolată 11,1%, zahăr, masă cacao 31,6%, pudră cacao degresată 8%, emulsifiant: lecitină soia E 322, arome. Conţine lapte, gluten, soia. Produs într-o fabrică ce utilizează arahide, soia. Valorile nutritive pentru 100 grame de produs sînt următoarele: energie 227 kcal/949 kj, proteine 3,5 g, glucide 28,8, din care zahăr 25,7, lipide 10,6g, din care grăsimi saturate 9,2 g, fibre 0,8, natriu < 0,1 g, sare 0,3 g".
ANALIZĂ. Îngheţata analizată are un profil nutriţional dezechilibrat dat de excesul de glucide cu absorbţie rapidă – zaharoză, glucoză-fructoză. De asemenea, acesta imprimă şi un index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin, care va fi obligat să secrete insulină într-o cantitate mai mare şi într-un timp mai scurt. Această clasificare este realizată de profesorul doctor
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în conformitate cu Regulamentul 1924/2006/CE. Acesta este obligatoriu şi în Romînia de la 1 iulie 2007.
Specialistul ne atrage atenţia că