Astăzi, DVD-ul "Un Comisar Acuză" mai poate fi găsit la chioşcurile de ziare împreună cu "Adevărul" "Unde ai fost în 26 spre 27 noiembrie? (n.r. - 1940)", îl întreabă Moldovan pe
Astăzi, DVD-ul "Un Comisar Acuză" mai poate fi găsit la chioşcurile de ziare împreună cu "Adevărul"
"Unde ai fost în 26 spre 27 noiembrie? (n.r. - 1940)", îl întreabă Moldovan pe Paraipan, cel care condusese acţiunea de ucidere a comuniştilor în închisoarea de la Jilava.
Pentru că intuieşte cine a pus la cale masacrul prizonierilor şi devine incomod pentru capii Gărzii de Fier, Moldovan începe să fie vânat de aceştia. Savu Naumescu, un alt şef al legionarilor, îi oferă, în schimbul retragerii sale, o sumă echivalentă cu salariul pe 10 ani de comisar.
Moldovan ia banii, dar nu face nicio promisiune, atrăgând şi mai mult dorinţa de răzbunare a Legiunii. Norocul îi surâde comisarului, atunci când subsecretarul de stat al Guvernului Antonescu, interpretat de Silviu Stănculescu, intră în posesia raportului lui Moldovan, prin care erau demascate faptele de la Jilava.
Secvenţa filmului marchează momentul istoric al rupturii dintre Garda de Fier şi Mareşalul Antonescu care va fi urmată de Rebeliunea legionară din 21-31 ianuarie 1941.
"Momentul a fost ales prost"
Istoricul Ion Bulei spune că momentul Rebeliunii legionare a însemnat pentru România o încercare de a acapara puterea prin forţă de către un partid de dreapta, într-o luptă pe care a declanşat-o împotriva lui Ion Antonescu. "Numai că momentul a fost prost ales, comentează istoricul, pentru că Germania era interesată de linişte aici, în România, era interesată de pregătirea atacului împotriva URSS-ului. Şi deja planul fusese semnat de Hitler, în decembrie 1940."