Institutul Cultural Roman si Centrul Roman de Informare de la Bruxelles alaturi de grupul EPP-ED din Parlamentul European au prezentat joi seara, la Bruxelles, Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania (CPADCR), potrivit unui comunicat al ICR de la Paris.
Evenimentul a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles si a fost prezentat de Vladimir Tismaneanu, cel care a coordonat realizarea acestui document. In cadrul evenimentului a avut loc o discutie deschisa, iar la intrebarile publicului au raspuns Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, si Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman. Prezentarea, comentariile si discutiile au vizat momentele esentiale ale demersului Comisiei, de la initierea acestuia la prezentarea concluziilor raportului in Parlamentul Romaniei in decembrie 2006, pana la publicarea sa in noiembrie 2007 la Editura Humanitas, precum si la diversele faze de receptare ale acestuia. In acest cadru, semnificatia politica si etica a raportului a fost pusa in contextul realitatii contemporane europene posttotalitare. Invitati la acest eveniment au fost membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai mediului diplomatic si academic de la Bruxelles, ai societatii civile si jurnalisti.
Romania este cel dintai stat ex-comunist inca existent care condamna oficial comunismul, au accentuat vorbitorii, exemplul ei putand constitui un model in regiune, dar si in alte tari pentru care trecutul recent este incarcat de suferinte. Horia-Roman Patapievici a insistat asupra impotrivirii la acest demers si a semnificatiilor mai profunde in societatea romaneasca. "Comisia credea ca face autopsia cadavrului comunismului, dar era de fapt o vivisectie", a declarat Horia-Roman Patapievici.
Institutul Cultural Roman si Centrul Roman de Info