- Procurorul Viorel Siserman a descoperit dovezi ale locului unde sunt inmormantati episcopii ucisi la Sighetu Marmatiei.
- Ierarhii fac obiectul unor procese de canonizare, la finalul carora ar urma sa fie proclamati sfinti ai Bisericii Catolice.
Fosta Securitate, in lupta ei cu liderii Rezistentei anticomuniste, nu se multumea doar cu distrugerea fizica a oponentilor regimului comunist, ci cauta sa stearga orice urma a existentei lor. Una dintre structurile societatii romanesti care s-a opus in mod irevocabil comunismului a fost Biserica Greco-Catolica. De aceea, aceasta biserica a fost interzisa, iar ierarhii ei au fost sortiti exterminarii. La inceperea prigoanei impotriva Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, existau sase episcopi catolici romani de rit bizantin. Pentru a putea asigura conducerea eparhiilor greco-catolice in conditiile vitrege, Vaticanul a decis numirea a sase noi episcopi, hirotoniti in clandestinitate. In anul 1948, cand Biserica Greco-Catolica a fost interzisa, episcopii oficiali erau Valeriu Traian Frentiu, arhiepiscop ad personam si episcop de Oradea, Iuliu Hossu, cel care avea sa devina apoi primul cardinal roman din istorie, care conducea eparhia de Cluj-Gherla, Ioan Balan, episcopul de Lugoj, Alexandru Russu, episcop de Maramures, Vasile Aftenie, vicar pentru Vechiul Regat si episcop auxiliar de Alba Iulia si Fagaras, si Ioan Suciu, administratorul apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras.
In clandestinitate, au mai fost hironotiti ca episcopi auxiliari Ioan Ploscaru, pentru dieceza de Lugoj, Ioan Chertes pentru eparhia de Cluj-Gherla, Ioan Dragomir, pentru episcopia de Maramures, Tit Liviu Chinezu pentru vicariatul de Bucuresti, Alexandru Todea, pentru arhiepiscopia de Alba Iulia si Fagaras si episcopul Iuliu Hirtea pentru episcopia de Oradea. sapte dintre episcopi au murit i