Între bâlbâielile autorităţilor şi intenţia pompierilor de a muta statuia, firma s-a hotărât să coboare cufărul de pe soclu. Sursa: Razvan ValcaneantuSursa: Oana BotezatuSursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
Statuia „Vuitton“ a stârnit dispute între consumerişti şi oamenii de cultură, după trei zile în care autorităţile şi-au pasat răspunderea în chestiunea autorizaţiilor fără să ia nicio măsură. Scandalul a culminat joi seara, când un cetăţean hotărât a înfipt toporul în muşamaua geamantanului şi a aşezat o coroană mortuară la baza lui.
După ce s-a aflat că Primăria Capitalei a dat statuia gratis firmei de genţi şi că Ministerul Culturii a dezaprobat treaba, dar nu s-a putut opune funcţionarului său, care a semnat pentru asta, pompierii au luat ieri situaţia în mâini şi au decis să-şi mute ei statuia mai încolo, dacă „Vuitton“ nu vrea să-şi ia valiza. Câteva minute mai târziu, firma a dat şi ea un comunicat în care s-a lăudat că-şi va desfiinţa reclama, ceea ce au şi făcut ieri seară în jurul orei 20.00.
S-a pus mâna pe topor
Până la apariţia fotografiilor în presă, nimeni nu descoperise „ofensa la demnitatea naţională a românilor“, cum se exprimau ieri, într-o scrisoare deschisă, câţiva intelectuali de frunte, printre care Radu Varia, Radu Beligan, Mariana Nicolesco. Apelul acestora, în care se cerea desfiinţarea valizei şi demiterea lui Ştefan Damian, funcţionarul din Ministerul Culturii care a autorizat reclama, a ajuns pe masa ministrului Iorgulescu, a premierului Tăriceanu şi chiar a preşedintelui Băsescu.
Totuşi, numai ministrul culturii a dat un soi de răspuns în care spune că ia în calcul modificarea Legii 422/2001, prin care să interzică pe viitor amplasarea de reclame pe monumentele istorice. Între atâtea indignări publice şi promisiuni oficiale, geanta de voiaj „LV“ a dat piept joi cu supărare