Specialiştii au demonstrat că ieşenii plătesc o factură la încălzire cu cel puţin 25% mai mare decât este normal.
Ieşenii plătesc o factură la încălzire cu cel puţin 25% mai mare decât este normal. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Agenţia Municipală pentru Eficientizare şi Reglementare în domeniul Energiei (AMERE) din Bucureşti. La iniţiativa Grupului de Proprietari şi Locatari din Iaşi, în doar două zile s-au găsit mai multe nereguli tehnice şi administrative la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi.
„CET Iaşi consideră această analiză o colaborare pe care o are cu domnul Tudor Popescu. De aici, şi deschiderea totală pe care a avut-o directorul Didi Melinte în a-i primi“, menţionează purtătorul de cuvânt al CET, Ovidiu Mihăiuc. Iniţiativa Grupului de Proprietari şi Locatari din Iaşi vine în contextul în care, în luna iunie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice stabilesc tariful la energie pentru producători.
Noul tarif va fi aprobat printr-o hotărâre de guvern, care va putea fi atacată în instanţă de proprietari în termen de 60 de zile. În urma analizei realizate în ultimele zile, iniţiatorii acţiunii de la Iaşi vor întocmi un proiect, în mai multe etape, care presupune pe rând sesizarea autorităţilor locale, pentru a-i implica, urmat de un proiect de lege propus guvernului.
CET este obligată să producămai multă energie electrică
În prezent, ieşeanul de rând plăteşte 175 de lei pe gigacalorie. În primul rând, la CET se produce, pe lângă energie termică, şi energie electrică.
„Aceasta nu ar fi o problemă dacă s-ar da mai multă căldură decât energie electrică. Dar, pentru că energia electrică merge în sistemul energetic naţional, s-au creat o dependenţă şi o cerer