Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine pregăteşte azi la Constanţa o serie de evenimente pentru conştientizarea necesităţii acestui gest. Sursa: Feri Predescu
„A dona sânge când eşti sănătos este nu numai un act altruist şi umanitar, ci şi de previziune. Certificatul de donator de sânge este de fapt un certificat de conştiinţă civică“, le spune constănţenilor, prin fluturaşi răspândiţi în oraş, Alina Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.
„Donarea de sânge nu prezintă niciun risc. Medicul decide dacă puteţi dona sau nu, iar prelevarea este efectuată doar de personal calificat şi se desfăşoară în condiţii de igienă şi confort“, dă asigurări Dobrotă. Potrivit şefului centrului, pe perioada sezonului estival, nevoia de sânge este mai mare datorită numărului crescut de turişti de pe litoral şi din cauza accidentelor care fac numeroase victime.
„Boom“ al clienţilor
Pe lângă donatorii fideli, din ce în ce mai mulţi tineri au devenit în ultima perioadă clienţi ai centrului. Vin să ofere sânge pentru prieteni şi rude. Aşa că sala de aşteptare se umple în fiecare dimineaţă cu 40-50 de persoane care stau la rând. „Cred că merită, sper să ne ajutăm prietenul şi o să mai donăm chiar dacă mi-e puţin frică acum, încerc să mă stăpânesc“, ne şopteşte o tânără, aşezată cuminte la coadă, pentru a ajuta un prieten bolnav de leucemie.
Donatorii fideli nu mai au emoţii. De mulţumiri nu au nevoie, altora li se arată recunoş- tinţa peste ani. Florea Mircea a început această îndeletnicire acum 20 de ani, când a donat sânge unui copil din bloc. „A suferit arsuri şi aveam aceeaşi grupă de sânge. N-am stat pe gânduri. Acum, după atâţia ani, e băiat mare, a aflat şi mi-a mulţumit“, spune donatorul. Centrul de Transfuzii Sanguine nu poate accepta persoane din afara ju