Maşina de făcut filme a Hollywoodului agită spectrul distrugerii civilizaţiei Perioada de apogeu a Războiului Rece, când ameninţarea holocaustului nuclear plutea deasupra planetei, a
Maşina de făcut filme a Hollywoodului agită spectrul distrugerii civilizaţiei
Perioada de apogeu a Războiului Rece, când ameninţarea holocaustului nuclear plutea deasupra planetei, a luat de mult sfârşit, dar maşina de făcut filme a Hollywoodului, care a speculat pe atunci din plin şi cu folos la box-office starea de paranoia difuză din rândurile unui public impresionabil, nu se sfieşte să mizeze în continuare, mai ales în sezonul estival, pe fiorii reci provocaţi de evocarea unei posibile distrugeri a civilizaţiei.
Este exact cazul celor două pelicule, total deosebite ca manieră de abordare, care alcătuiesc capul de afiş al programului cinematografic pentru acest sfârşit de săptămână.
Răzbunarea planetei
De data aceasta, marea primejdie nu o mai constituie armele nucleare - deşi acestea există în continuare -, ci ruperea echilibrului ecologic, ca urmare tocmai a extinderii civilizaţiei. Este ideea îmbrăţişată în ultimul său film, "Întâmplarea"/ "The Happening", de regizorul şi scenaristul indian stabilit în America Night Shyamalan, care şi-a câştigat reputaţia de cineast capabil să inducă (vezi "Al şaselea simţ", "Indestructibilul", "Semne" etc.) o stare obsesivă de nelinişte, de anxietate, de teamă de necunoscut.
Ce s-ar întâmpla, se întreabă el, dacă într-o bună zi Natura s-ar ridica împotriva Omului? "Întâmplarea" este un thriller paranormal, despre o familie care încearcă să supravieţuiască unei crize ecologice la scară globală: vegetaţia degajă în atmosferă neurotoxine care provoacă fiinţelor umane impulsul irezistibil de a se sinucide.
Vor reuşi să scape din calea misteriosului fenomen, care se extinde cu repeziciune, un om de ştiinţ