Legume cu debretini sau cabanos
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 perechi de debretini, 500 g cartofi (nesfaramiciosi), 1 ceapa, 2 morcovi, 1 gulie, 1 telina mica, 1 conopida mica, 200 g dovlecei (verzi), 2 cepe verzi, 4 linguri smantana, 4 linguri otet balsamic, sare, piper, patrunjel verde pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se curata ceapa si cartofii si se taie cubulete. Morcovii, telina si gulia, curatate de coaja, se taie betisoare egale. Se rupe conopida spalata buchetele, se spala dovleceii si ceapa verde si se taie felii subtiri. * Se pune apa (cu putina sare) pe foc si cand clocoteste, se adauga - pe rand - legumele si se fierb al dente (ordinea este urmatoarea: morcovii, cartofii, gulia, telina, conopida, ceapa si la sfarsit dovleceii). * Separat, se fierb Debretinii si se tin la cald. * Legumele fierte se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. * Se-ncinge smantana intr-o cratita, se adauga otetul si se gusta de sare si piper. Se amesteca apoi legumele fierte cu sosul si se pune in farfurii de supa incalzite. Peste ele se aseaza carnatii taiati felii si deasupra se presara frunzulite de patrunjel verde.
Placinta cu cascaval si ceapa verde
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi fainosi, 1 ceapa potrivita tocata marunt, sare, piper, putin chimen, 60 g unt topit, 12 felii subtiri de bacon, 4 felii de cascaval, 1 legatura codite de ceapa verde taiata rondele, unt, pesmet, putin ulei, codite de ceapa verde pentru garnisit.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 150gr.. * Se fierb cartofii (nu prea moi), se curata de coaja si se dau 20 de minute la cuptor, ca sa iasa aburii din ei. Se lasa sa se raceasca si se rup (bucati ceva mai mari). Se-ncinge untul topit, se caleste in el ceapa, se adauga cartofii, sarea, piperul si chimenul si se lasa sa se rumeneasca. * Se unge o tigaie cu unt, se pres