Dacă eşti diplomată şi îi acorzi atenţie, te poţi înţelege cu mama soţului tău. Soluţia ideală ar fi, însă, să locuiţi separat. Sursa: Hepta
Te-ai îndrăgostit, urmează să te căsătoreşti, totul pare a fi perfect, dar i-ai cunoscut mama? Poveştile cu soacre afurisite şi nurori care nu răspund aşteptărilor sunt deja bine cunoscute, dar să fie acestea doar un mit sau realitate pură? Nora îşi alege bărbatul cu care vrea să îşi petreacă restul vieţii, iar soacra vine odată cu el. La fel, soacra nu îi poate alege fiului o soţie.
Astfel că cele două femei din generaţii diferite trebuie să se mulţumească cu ce au primit. Specialiştii în psihologia familiei susţin însă că relaţia soacră-noră ar funcţiona excelent dacă tinerii căsătoriţi ar locui singuri, nu la părinţi, mai ales că, în cele mai multe cazuri, soacra este cea care dă startul conflictului.
Care este miza?
„Inconştient, soacra şi nora au «semnat un contract» prin care se angajează să se certe şi să se lupte pentru acelaşi bărbat. Indiferent de micile victorii, pe termen lung nimeni nu câştigă războiul“, afirmă psihoterapeutul Anda Păcurar. Nu îi poţi spune unei mame că, după ce a avut grijă de copilul ei, este momentul să îl lase total liber, să nu mai intervină în viaţa lui, pentru că acum este teritoriul altcuiva. Psihologul Adriana Dragoş spune că ambele femei vor să domine teritoriul, să îşi exercite autoritatea şi influenţa asupra fiului, respectiv a soţului.
„Ideal este ca tinerii căsătoriţi să locuiască singuri şi nu cu părinţii. Soacrelor trebuie să li se acorde un rol în cadrul tinerei familii, dar să se stabilească limitele până la care ele pot interveni în cuplu“, afirmă şi psihologul Anca Bucur.
Cine începe?
Oricât de amabilă şi diplomată este o soacră, tot nu se poate abţine de la micile răutăţi la adresa norei.