Una dintre cele mai accesibile soluţii pentru a contracara efectul toxinelor este alimentaţia cât mai variată şi mai colorată! Acesta este de altfel şi sfatul prof. dr. Radu Voiosu, medic
Una dintre cele mai accesibile soluţii pentru a contracara efectul toxinelor este alimentaţia cât mai variată şi mai colorată! Acesta este de altfel şi sfatul prof. dr. Radu Voiosu, medic specialist gastroenterolog.
În intimitatea celulelor organismului nostru au loc numeroase reacţii biochimice, prin care sintetizăm substanţele proprii organismului sau obţinem energia necesară vieţii, explică prof. dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog, vicepreşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Colentina.
"Nu toate aceste reacţii ne sunt favorabile. În celulele noastre se pot crea sau pot pătrunde aşa-numiţii radicali liberi, structuri instabile, care reacţionează cu materia organică şi perturbă sau chiar distrug celula. Acest fenomen este cunoscut ca stres oxidativ", explică prof. Voiosu.
Efectele nocive ale radicalilor liberi sunt contracarate, în general, cu succes de către resursele de antioxidanţi proprii fiecăruia dintre noi. "Însă, în condiţii aparte, când agresiunea este prea puternică pentru a putea fi controlată de organism, aceasta determină leziuni celulare multiple", spune specialistul român.
Radicalii liberi sunt generaţi peste tot în natură, dar tot natura ne-a furnizat "antidotul": unii compuşi coloraţi din lumea plantelor sunt capabili să blocheze acţiunea radicalilor liberi.
Antidoturi gustoase
Rolul antioxidanţilor, aşa cum reiese din chiar numele lor, este acela de a combate efectele nefaste la nivel celular, provocate de stresul oxidativ. "Deşi mecanismele de acţiune ale antioxidanţilor nu sunt perfect cunoscute, avem o certitudine - alimentaţia joacă un ro