Ministrii de Finante din cele mai industrializate state (grupul G8) au adresat in acest week-end un avertisment speculatorilor de pe burse, banuiti ca au o contributie importanta la cresterea galopanta a pretului petrolului.
Reuniti la Osaka, in vestul Japoniei, cei opt ministri au cerut FMI o ancheta asupra volatilitatii crescute a pretului titeiului brut, ajuns aproape de 140 dolari/baril.
"Preturile ridicate ale materiilor prime - in special la petrol si hrana - constituie o amenintare serioasa pentru stabilitatea cresterii mondiale, au consecinte grave pentru tarile subdezvoltate si pot creste presiunile inflationiste", se arata in comunicatul final al G8.
Un astfel de comunicat, care arata eforturi concentrate, indica riscuri politice pentru speculatori. Este suficient pentru a avea impactul scontat, au declarat pentru AFP analisti financiari japonezi.
"Chiar daca speculatorii nu sint singura cauza a cresterii preturilor, este clar ca si ei au jucat un rol important. Ministrii de Finante sint constienti de asta, dar nu-i pot blama direct pe speculatori pentru ca lipsesc probele concrete", a declarat Toshihiro Matsuno, de la SMBC Friend Securities. Ministrii de Finante din cele mai industrializate state (grupul G8) au adresat in acest week-end un avertisment speculatorilor de pe burse, banuiti ca au o contributie importanta la cresterea galopanta a pretului petrolului.
Reuniti la Osaka, in vestul Japoniei, cei opt ministri au cerut FMI o ancheta asupra volatilitatii crescute a pretului titeiului brut, ajuns aproape de 140 dolari/baril.
"Preturile ridicate ale materiilor prime - in special la petrol si hrana - constituie o amenintare serioasa pentru stabilitatea cresterii mondiale, au consecinte grave pentru tarile subdezvoltate si pot creste presiunile inflationiste", se arata in comunicatul final