Aproape inexistenta in urma cu cativa ani, constiinta ecologista a romanilor s-a dezvoltat simtitor in ultima vreme; tot mai multe organizatii ale societatii civile asalteaza autoritatile si isi fac auzit glasul in mass-media.
Guvernantii, parla-mentarii si alesii locali par a fi prinsi la mijloc, nu-si mai pot permite sa ignore la nesfarsit opinia publica si nici sa ocoleasca legea, fara a fi sanctionati de presa si chiar de justitie. Se pare ca cei care au inteles primii ca protectia mediului este o directie vitala a politicii actuale sunt membrii guvernului, intre care Ministrul Mediului si Ministrul Agriculturii sunt cei mai activi (asa cum si este normal).
Ordonanta care salveaza gradinile zoologice si botanice
Ordonanta guvernamentala de toamna trecuta, prin care se interziceau constructiile in parcuri si pe spatiile verzi a fost, recent, completata cu prevederi mai aspre si cu domenii noi de interdictie. Astfel, dintr-un comunicat al Ministerului Mediului din 10 iunie, aflam ca Executivul a decis sa interzica schimbarea destinatiei terenurilor pe care exista gradini zoologice, gradini botanice sau parcuri dendrologice, indiferent in proprietatea cui se afla. Ordonanta, care transforma orice incalcare a ei in infractiune penala, este menita sa stopeze speculatiile imobiliare declansate dupa scandalul de la Zoo Baneasa. De mentionat ca obligatia de a nu schimba regimul terenurilor pe care se afla astfel de parcuri revine nu numai persoanelor fizice si juridice, ci si primariilor si consiliilor locale, amanunt absent pana acum din legislatia de mediu. Este pentru prima oara cand se precizeaza intr-un act normativ romanesc, ca cei care au incalcat legea vor fi obligati sa aduca terenul (parcul, gradina etc.) la starea initiala, pe cheltuiala proprie. Se pare ca directiunea Zoo Baneasa, ca si conducerile celorlalte 40 de gradini zoo din tara,