Deşi par a fi "de soare", ochelarii ieftini, cu sticle colorate, nu au niciun efect împotriva razelor ultraviolete. Acestea, avertizează oftalmologii, pot provoca arsuri oculare şi pot duce în
Deşi par a fi "de soare", ochelarii ieftini, cu sticle colorate, nu au niciun efect împotriva razelor ultraviolete. Acestea, avertizează oftalmologii, pot provoca arsuri oculare şi pot duce în timp la apariţia orbirii.
Din cauza efectului nociv pe care îl pot avea razele ultraviolete (UV) asupra retinei, oftalmologii atrag atenţia celor care vor să facă escapade la munte sau la mare că, într-o zi foarte însorită, radiaţia ultravioletă este reflectată chiar şi în zonele mai umbrite, în proporţie de aproximativ 50 la sută.
Cea mai periculoasă perioadă pentru ochi este cea din intervalul orar 12.00-16.00. Pe străzile unde nu există umbră, pe munte, pe malul lacurilor sau al mării, pericolul expunerii neprotejate a ochilor la lumina puternică a soarelui este foarte mare. Protecţia ochilor trebuie făcută atât împotriva orbirii cauzate de lumina excesivă, cât şi împotriva radiaţiilor ultraviolete.
Studiile arată că europenii îşi cumpără anual, în medie, câte două perechi de ochelari de soare. Numai că, în alegerea ochelarilor de soare contează mai mult aspectul şi mai puţin latura practică, aceea de protectori împotriva radiaţiilor solare. De altfel, oftalmologii sunt îngrijoraţi de faptul că o mare parte din ochelarii de soare comercializaţi nu au trecut prin niciun fel de control sanitar.
Oftalmologii atrag atenţia că atât razele ultraviolete de tip A (UVA), cât şi UV de tip B (UVB) sunt periculoase pentru ochi. Partea anterioară a ochiului (corneea şi conjunctiva) afectată în special de razele de tip B, explică dr. Radu Iulian Burcin, medic oftalmolog şi asistent la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Cristalinul ab