Numărul celor care au rămas fără case în SUA s-a dublat în ultima perioadă, iar analiştii susţin că, anul viitor, cartiere întregi de locuinţe ar putea rămâne vacante Unul din 483
Numărul celor care au rămas fără case în SUA s-a dublat în ultima perioadă, iar analiştii susţin că, anul viitor, cartiere întregi de locuinţe ar putea rămâne vacante
Unul din 483 de proprietari de locuinţe din SUA şi-a pierdut căminul pentru că nu şi-a mai putut permite să-şi plătească ipoteca.
În contextul în care rapoartele oficiale arată o înrăutăţire a problemelor pieţei creditelor ipotecare subprime din SUA, autorităţile americane susţin că va mai fi nevoie de ani buni pentru ca situaţia să se redreseze.
În următoarele luni, zeci de mii de americani strâmtoraţi financiar riscă să-şi piardă casele în favoarea băncilor, scrie AFP. Problemele au afectat în special statele California, Illinois, Michigan, Nevada, Ohio şi Florida.
"Anticipăm ca în aceeaşi perioadă a anului viitor, cartiere întregi şi comunităţi să fie lovite de problema proprietăţilor vacante", susţine directorul naţional al programului NeighborWorks America, Marietta Rodriguez, citat de AFP. Programul a fost creat de Congresul american, în anii 1970, pentru a stimula achiziţiile de case.
74.000 de case, luate de bănci în luna mai
Numărul persoanelor care au rămas fără locuinţe s-au dublat în luna mai, iar numărul celor care au intrat în incapacitate de plată a crescut cu 48% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De obicei, un proprietar de casă primeşte o înştiinţare în legătură cu datoria sa, în situaţia în care nu şi-a mai plătit ipoteca de peste 90 de zile.
Dacă cel care a contractat împrumutul nu plăteşte datoria nici atunci, proprietatea sa este pusă la vânzare prin licitaţie. Dacă ofertele nu sunt mulţumitoare, proprietatea intră în posesia creditorul