Ministrii de Finante ai celor mai industrializate tari ale lumii au recomandat, la Conferinta G8 de la Osaka, marirea productiei de petrol si investigarea influentei tranzactiilor speculative cu titei realizate pe burse, deoarece ei considera ca scumpirea petrolului si a alimentelor ameninta economia globala.
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a spus ca evolutia preturilor petrolului se explica prin jocul dintre cerere si oferta, insa acesta nu explica amploarea cresterii preturilor. El a afirmat ca FMI va investiga si influenta tranzactiilor speculative cu petrol asupra cotatiilor titeiului si va alcatui un raport pana in octombrie. Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, este pregatita sa raspunda la acest apel, majorand astfel productia de titei de la 9,45 milioane de barili pe zi la 9,5 milioane. Regele Abdallah considera ca pretul petrolului este "anormal de ridicat", iar tara sa va lua masuri pentru cresterea productiei, transmite Mediafax. Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, a declarat ca pretul ridicat al petrolului ar putea prelungi problemele economiei americane.
Totodata, FMI a avertizat asupra mentinerii unui ritm slab de dezvoltare la nivel mondial, iar comisarul UE pentru Probleme Economice, Joaquin Almunia, a indicat pericolul unei cresteri economice lente, combinata cu o inflatie ridicata. "Cresterea pretului titeiului reflecta tendinta pe termen lung a raportului dintre cerere si oferta, cresterea economica puternica si nivelul minim al investitiilor in sectorul petrolier", a spus Paulson. Alistair Darling, ministrul de Finante al Marii Britanii, a refuzat sa invinuiasca speculantii pentru cresterile pretului petrolului, spunand ca nevoia acerba era ca producatoarele mondiale de titei sa mareasca productia.
Conferinta G8 a avertizat ca vremurile