Intrarea în vigoare a Constituţiei kosovare a fost marcată printr-o ceremonie discretă, în Sala Sporturilor din Priştina.
Guvernul de la Priştina a preluat ieri o mare parte din prerogativele misiunii ONU în Kosovo, odată cu intrarea în vigoare a noii Constituţii, adoptată de parlament pe 9 aprilie, informează BBC.
„Voinţa poporului kosovar şi Planul Ahtisaari sunt incluse în Constituţie“, a declarat vicepremierul Hajredin Kuci, referindu-se la documentul redactat de fostul emisar ONU Martti Ahtisaari, care prevedea independenţă sub supraveghere internaţională pentru Kosovo şi autonomie pentru etnicii sârbi. Conform noii Legi fundamentale, Kosovo este o republică parlamentară, iar cele două limbi oficiale sunt albaneza şi sârba.
Intrarea în vigoare a Constituţiei urma să fie marcată printr-o ceremonie discretă, programată să se desfăşoare aseară, la Sala Sporturilor din Priştina, în prezenţa membrilor guvernului din Kosovo.
Prelungiri pentru MINUK
Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie şi recunoscută până acum de 43 de state membre ONU, printre care SUA, Japonia şi majoritatea ţărilor UE. În ceea ce priveşte supravegherea internaţională pe termen lung însă, lucrurile nu s-au lămurit nici până azi. Misiunea Uniunii Europene, EULEX, trebuia să o înlocuiască progresiv pe cea a Naţiunilor Unite, MINUK, dar planurile secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, au fost date peste cap de Rusia, care a cerut ca orice decizie în acest sens să fie avizată de Consiliul de Securitate.
Din cauza opoziţiei Moscovei, misiunea ONU nu va părăsi deocamdată Kosovo, aşa cum era prevăzut iniţial, şi rămâne să-şi precizeze public rolul în următoarea perioadă, comentează BBC. Acesta este şi motivul pentru care nu se ştie cine anume va supraveghea zonele locuite de sârbi.
Este