Silviu Sergiu: "Cu Traian Băsescu preşedinte, PNL şi PSD, posibili aliaţi la guvernare după alegerile parlamentare din toamnă, nu au nicio şansă să impună un premier."
Preşedintele a transmis deja că nu va semna decretul de numire, într-un mod foarte tranşant: indiferent de rezultatul alegerilor generale, viitorul premier va fi de la PDL, chiar dacă asta înseamnă că România va avea un guvern minoritar. Este evident că nici PSD, nici PNL nu vor avea forţa să treacă pragul celor 50% plus un vot, care să-l constrângă, doar moral, pe Băsescu să cedeze. De ce doar moral? Pentru că actuala Constituţie nu-i impune lui Băsescu să numească un premier din partidul care are majoritate în parlament, ci doar să-l consulte. Astfel, singura portiţă prin care PSD şi PNL ar putea strecura un premier în Palatul Victoria este suspendarea lui Băsescu, adică transferarea dreptului de semnare a decretului de numire către altcineva.
Scenariul avansat de PSD-istul Nicolae Văcăroiu nu a fost doar o declaraţie menită să mobilizeze la urne electoratul antibăsescian.
Nu întâmplător, cel care a avansat această ipoteză este al doilea om în stat. Ca preşedinte interimar, Văcăroiu va fi cel care va semna decretele de numire ale miniştrilor PSD-PNL. La prima suspendare a lui Băsescu, în primăvara lui 2007, Văcăroiu a dat dovadă de foarte mult bun-simţ politic: a refuzat să abuzeze de postura de interimar, deşi se vehicula ipoteza că va pune umărul la decapitarea DNA. A fost atunci lăudat pentru decenţa de care a dat dovadă. Este greu de crezut că situaţia se va repeta, iar Văcăroiu va refuza instalarea unui guvern PSD-PNL, dacă ţinem cont că al doilea om în stat se poziţionează deja ca stindard al puciului antiprezidenţial.
Eventuala suspendare a lui Băsescu nu se va produce înainte de alegeri, astfel încât referendumul de demitere să fie cuplat cu