Diferitele tipuri de boiliesuri aparute in ultima perioda, fac ca randamentul activitatii pescarilor sa fie unul ridicat, in special in cazul boiliesurile bazate pe arome naturale, in detrimentul celor obtinute prin procedee industriale. In cazul produselor naturale, combinatia de arome de origine naturala, este mult mai importanta decat folosirea unor arome sintetizate, rehidratarea boiliesurilor prin procedee specicice, determinea faptul ca, aroma si gustul date de un extract natural sunt mult superioare celor date de un produs obtinut sintetic.
Efectele pozitive ale produselor naturale in ceea ce priveste boiliesurile sunt multe si variate si difera in functie de efectele acestuia, cele considerate “de casa” avand o gama diversa, in functie de provenienta extractelor naturale. Cele mai raspandite sunt cele bazate pe extractele de fructe, bogate in zaharuri care dau un gust bun boiliesurilor, precum si cele care au ca sursa pulpa de fructe, precum si cea de sfecla care reprezinta o sursa naturala de betanina, ea fiind folosita indeosebi la furajele pentru animale si pesti.
Boiliesuri pentru crap
Pentru a compensa efectele aromelor sintetice in ceea ce priveste boiliesurile, o practica des intalnita este aceea a folosirii semintelor si fructelor aromate, cu scopul de a obtine un efect aromatic natural, temperat insa, unele seminte ar putea determina arome si gusturi mult prea puternice. In cazul crapului, principalele arome folosite sunt cele din anason, probabil cea mai traditionala dintre arome folosita in pescuitul acestuia. De asemenea, in ceea ce priveste chimenul, des folosit in cazul crapului, macinat si introdus in boiliesuri produce o aroma placuta pestilor, nerecomandata insa in cazul folosirii cantitatilor mari. Semintele de trifoi reprezinta un ingredient important in ceea ce priveste hidratarea boiliesurilor, acestea contin o mare