Jumatate din numarul imigranţilor stabiliţi în Comunitatea Valenciană după anul 2003 sunt români şi englezi. În total, la primării sunt înregistraţi aproape 100.000 de cetăţeni de
Jumatate din numarul imigranţilor stabiliţi în Comunitatea Valenciană după anul 2003 sunt români şi englezi. În total, la primării sunt înregistraţi aproape 100.000 de cetăţeni de naţionalitate română, dintre care doar 27.950 de persoane au sosit în Spania înainte de anul 2003.
Deşi numărul persoanelor venite atât din România, cât şi din Marea Britanie este aproximativ acelaşi, cauzele imigrării sunt diferite. Englezii au ales Spania din motive turistice, de rezidenţă, iar românii, pentru a găsi un loc de muncă mai bine plătit. "Principala dificultate cu care s-au confruntat românii a fost că au găsit de lucru doar la negru, ceea ce presupune multe riscuri pentru ei şi o situaţie legală incertă", afirmă Angela Placsintar, preşedinta Asociaţiei Imigranţilor din Ţările din Estul Europei.
Rafael Blasco, directorul Direcţiei de Imigraţie din cadrul Guvernului Local al Comunităţii Valenciene, crede că explicaţia pentru sosirea masivă a românilor în anumite zone este simplă. "Oamenii tind să emigreze în acele locuri în care sunt stabilite deja rude sau cunoscuţi de-ai lor, care îi pot ajuta în procesul de integrare", precizeaza Blasco.
In ultimul raport anual, Fundaţia Ceimigra estimează că în anul 2016, unul din patru locuitori ai Comunitatii Valenciene va fi imigrant.